Wattpiek zonnepaneel

Wattpiek (Wp) zonnepaneel

Bij het aanschaffen van zonnepanelen loopt u tegen allerlei technische begrippen aan. Twee termen die veel terugkomen zijn Wattpiek (Wp) en kiloWattuur (kWh, van het Engelse ‘kilowatthour’). Wat betekenen deze termen en hoe kunnen ze helpen bij het aanschaffen van de juiste zonnepanelen?

Wat betekent Wattpiek(Wp) en kiloWattuur(kWh) ?

Wattpiek is de maximale hoeveelheid stroom die per seconde door de zonnepanelen kan worden opgewekt. kWh is de hoeveelheid stroom die is opgewekt in een bepaalde periode.

Wp geeft het vermogen van de zonnepanelen aan, kWh geeft de opbrengst aan. Wp is wat op de doos van de zonnepanelen staat, kWh staat op uw elektriciteitsmeter. U kunt het vergelijken met de maximale snelheid van een auto (Wp) en de gereden afstand in een bepaalde periode (kWh). Als u een uur lang 50 km/ uur rijdt, dan heeft u aan het einde van het uur 50 km afgelegd.

Hoeveel kWh levert nu 1 Wattpiek van een zonnepaneel?

Dat is altijd afhankelijk van de lokale omstandigheden.  Zijn er bijvoorbeeld veel zonne-uren, wat is de invalshoek en temperatuur.  In Nederland kan in algemeenheid gesteld worden dat 1 Wattpiek (wp) een opbrengst heeft van circa 0,85 kWh per jaar. In het westen van het land zijn meer zonne-uren en daarom is daar de factor hoger dan 0,85. In het oosten is deze iets lager.

Een zonnepaneel van 280WP kan als zodanig in Nederland ruwweg 0,85 * 280 = 238 kWh per jaar opbrengen.

Lees ook:zonnepaneel rendement

Benieuwd hoeveel zonnepanelen op uw dak kunnen? Neem contact met ons op of vraag een offerte aan.