10 veelgestelde vragen zonnepanelen

10 veelgestelde vragen over zonnepanelen

Wanneer je je aan het verdiepen bent in het aanschaffen van zonnepanelen heb je het waarschijnlijk al gemerkt: er komt een hoop informatie op je af. Om je zoektocht naar informatie eenvoudiger te maken, delen wij een overzicht van 10 veelgestelde vragen over zonnepanelen. Staat jouw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

1. Uit welke onderdelen bestaat een zonnepanelen installatie?
Een zonnepanelen installatie bestaat natuurlijk uit zonnepanelen, welke op het dak van de woning worden geplaatst door middel van een montagesysteem. Vanaf de zonnepanelen loopt solar bekabeling naar de omvormer, welke vaak op de zolder hangt. Vanaf de omvormer loopt een stroomkabel (YMVK kabel) naar de meterkast. Eventueel kun je de zonnepanelen installatie uitbreiden met een monitoringsysteem.

Lees ook: Zonnepanelen systeem.

2. Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen zetten het (zon)licht dat op het paneel schijnt om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt door de solar bekabeling naar uw omvormer geleidt, welke ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgevormd tot wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je in jouw huishouden gebruikt voor de elektrische apparatuur. Vanaf de omvormer gaat de wisselstroom naar de meterkast, van waaruit de stroom wordt verdeeld binnen jouw woning. Het overschot wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en gesaldeerd.

Lees ook: de werking van zonnepanelen

3. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van de doelstelling die je hebt voor jouw zonnepanelen. Wil je met zonnepanelen in je complete stroombehoefte voorzien of wil je een gedeelte van je stroombehoefte opwekken door middel van zonnepanelen? Daarnaast is ook het oppervlakte van je dak en de ligging van het dak van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3500kWh aan stroom, hiervoor zijn 15 – 17 zonnepanelen nodig.

4. Wat is ‘salderen’ en hoe werkt dit?
Zonnepanelen wekken stroom op. Deze stroom is direct te gebruiken in je eigen huis. Het kan natuurlijk gebeuren dat je op bepaalde momenten meer stroom opwekt, dan je op dat moment daadwerkelijk gebruikt. Dan is het mogelijk om de stroom te salderen. Salderen betekent dat de stroom die je niet direct zelf in de woning gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De door jou terug geleverde energie wordt dan verrekend met de door jou afgenomen energie. Het is erg belangrijk dat je energiemeter geschikt is om de terug levering van elektriciteit te registreren.

Lees ook: wat is salderen

5. Heb ik een monitoringsysteem nodig?
Met een monitoringsysteem heb je direct inzicht in de prestaties van jouw zonnepanelen installatie. In geval van een storing zal je ook een e-mailmelding ontvangen. Met een monitoringsysteem houd je bij of je panelen nog optimaal rendement opleveren en hoeveel stroom er precies wordt opgewekt. Een monitoringsysteem is een optioneel onderdeel van een zonnepanelen installatie, de keuze ligt bij jou.

6. Wat is Wattpiek?
Zoals bekend is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het opvangt. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, wat staat voor wattpiek. Wp staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er veel zonlicht op het paneel schijnt. Hierdoor betekent het niet automatisch dat een paneel van 180Wp ook daadwerkelijk 180Wp oplevert.

Lees ook: wattpiek zonnepaneel

7. Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel voldoende rendement op?
Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een fabel. Zonnepanelen werken namelijk niet op zonlicht, maar op licht en functioneren daarmee dus ook bij bewolkt weer. Uiteraard ligt de piek in de opbrengst wel tussen maart en oktober. Tegelijkertijd is er ook in de herfst en winter straling van de zon, waardoor zonnepanelen tevens in deze tijd van het jaar opbrengst op kunnen leveren.

Lees ook: Rendement van zonnepanelen

8. Wat is de levensduur van een zonnepanelen installatie?
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

9. Moeten zonnepanelen onderhouden worden?
In principe zijn zonnepanelen onderhoudsvrij. Het weinige vuil dat erop komt, wordt voor het grootste gedeelte door regen weer weggespoeld. Echter kan er altijd wat vuil in de vorm van stof, zand of bladeren achterblijft. Het is aan te raden om de zonnepanelen daarom één keer per jaar schoon te maken of vuil vrij te maken. Het schoonmaken van zonnepanelen kan ervoor zorgen dat je opbrengst tot 15% hoger is.

10. Hoeveel kost een zonnepanelen installatie?
Op deze vraag is niet direct een eenduidig antwoord te geven. Het is afhankelijk van:

Je voorkeur voor type paneel: wilt u blauwe of zwarte zonnepanelen? En kiest u voor polykristallijn, monokristallijn of Dunne Film zonnepanelen (CIS panelen)?;
Je gemiddelde energieverbruik per jaar in kWh;
Het percentage van je energieverbruik dat je met zonnepanelen wilt opwekken;
De beschikbare ruimte op je dak voor zonnepanelen;
De ligging of oriëntatie van je dak.
Lees ook: Hoeveel kost een zonnepanelen installatie? Of vraag direct een offerte aan