De basis van een zonnepaneel

Zonnecellen

Omzetten in elektriciteit

Hoe werkt een zonnecel?

Een fotovoltaïsche cel, ook wel een zonnecel of een zon PV-cel genoemd, is het basiselement van een zonnepaneel. Een zonnecel zet inkomend licht van de zon om in elektriciteit. Meerdere zonnecellen met elkaar verbonden vormen samen een zonnepaneel. Meer dan 95% van de wereldwijd geproduceerde zonnecellen zijn vervaardigd uit de halfgeleider silicium. Eén van de redenen is dat dit halfgeleidermateriaal op aarde ruimschoots beschikbaar is. Het grootste deel van de aardkorst bestaat namelijk uit silicium. Aan deze grondstof zal dus geen tekort ontstaan en er hoeft geen kwetsbare natuur aangetast te worden om het materiaal te winnen.

Doe de gratis dak check!

Bekijk hoeveel jij met zonnepanelen kunt besparen

Wat het oplevert

Rendement van de zonnecel

De moderne geschiedenis van zonnecellen begint in 1954, als in de Bell laboratoria, bij experimenten met verontreinigd silicium blijkt dat dit materiaal zeer gevoelig is voor de inwerking van licht. Dit resulteerde in de productie van de eerste praktisch bruikbare zonnecellen waarbij een rendement van 6% werd behaald. De eerste zonnecellen werden geproduceerd voor gebruik in satellieten.

In de loop der jaren is het vermogen van zonnecellen om zonlicht om te zetten in elektriciteit sterk vooruit gegaan. Vandaag de dag zijn enkele zonnepaneelproducenten al in staat om zonnecellen te produceren met een rendement van meer dan 25%.

De meerderheid, zo’n 95% van alle zonnecellen in zonnepanelen haalt dit rendement echter niet. Het huidige rendement van een zonnecel schommelt tussen de 15 en 20%. Als deze zonnecellen in een zonnepaneel worden geplaatst valt het rendement van het paneel nog wat verder terug door verliezen te wijten aan de weerstand die de elektronen ondervinden tijdens het transport door het zonnepaneel en naar de omvormer. Het rendement van een gemiddeld zonnepaneel komt daarmee op 14 tot 17%.

Van zonlicht naar elektriciteit

De werking van een zonnecel

De elektrische stroom kan in de zonnecel maar in één richting lopen. Als er zonlicht op de zonnecel valt, worden elektronen los gestoten uit het silicium, die vervolgens in de gewenste richting gaan bewegen. De beweging van alle losgemaakte elektronen samen is de elektrische stroom die door de zonnecel heen loopt naar de bekabeling die richting een omvormer of laadregelaar gaat.

Om praktisch nut van zonnecellen te hebben, worden ze meestal in een zonnepaneel gemonteerd. Een andere naam voor een zonnepaneel dat elektriciteit opwekt is een PV-paneel. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Ze moeten aangesloten worden op een omvormer om wisselstroom te kunnen verkrijgen. De opgewekte elektriciteit kan dan gebruikt worden door de aangesloten apparaten of verkocht worden aan de energieleverancier door terug te leveren op het elektriciteitsnet.

Google reviews

Net bedrijf, goede communicatie. Vakmensen.
Judith
Judith
18:52 21 Dec 22
Het hele proces van offerte tot levering is prima verlopen. Uiterst deskundig en netjes geplaatst zowel op het dak als het leidingenwerk naar en in de meterkast.
Gerard Molleman
Gerard Molleman
13:56 15 Nov 22
Ook de 2de keer uitstekend geholpen door Atama Solar. Alles in overleg, zeer nette monteurs en installatie. Bedrijf is (helaas?) overgenomen, maar hoop dat ze op oude voet door kunnen gaan qua service niveau.Eenige punt is bereikbaarheid, ze krijgen echter ook meer dan 400 aanvragen per dag dus beetje geduld en het komt goed.
Ilja Schmidt
Ilja Schmidt
11:36 14 Nov 22
Reeds van af 2018 op het pannendak een instalatie van Atama Solar werkt perfect!Nu op het platte dak 8 panelen. Mooie matrialen netjes gemonteerd!Plezierige mensen! Top!
Zeer tevreden over de snelle installatie … echter de after-sales service is beneden de te verwachten maat!Een service aanvraag bleef 3 maanden lang onafgewerkt, en dit ondanks meerdere herhaalde verzoeken!En zo bleef het 3 maanden … maar toen kwam er een adequate actie en is ons probleem naar tevredenheid opgelost! Dank Atema!
Rob van Dijk
Rob van Dijk
10:02 08 Nov 22
js_loader