Energie in eigen hand
Samen met je buren duurzaam energie opwekken met zonnepanelen of windenergie. De energie die je opwekt deel je met elkaar of je verkoopt het aan de wijk, het dorp of de stad waar je in woont. Dat kan door middel van collectieven. Steeds vaker wordt er collectief en creatief gezocht naar manieren om de eigen leefomgeving te verduurzamen en tegelijkertijd besparingen te realiseren op het energieverbruik en de eigen energierekening.
Om lokale productie en levering van energie écht goed te gebruiken, is het natuurlijk het mooist als je die energie direct in de eigen leefomgeving op een doeltreffende manier kan benutten. De wasmachine en de droger laten draaien op het moment dat je zonnepanelen een overschot aan energie leveren bijvoorbeeld. Of de elektrische auto van de buurman opladen die vandaag thuis aan het flexwerken is. Het is immers jammer om de geproduceerde zonne-energie terug te leveren aan het net in de wetenschap dat die energie op dat moment niet eens benut kan worden.
Om de digitale uitwisseling van zelf opgewekte zonne-energie mogelijk te maken zijn er al verschillende intelligente apparaten op de markt. Modules die nu eens geen eigendom zijn van energieleveranciers maar de “power to the people”geven. Deze apparaten kunnen lokale energieproducenten in de toekomst helpen om aan de hand van de uurprijzen van energie het juiste moment te bepalen om het overschot op de markt aan te bieden. Eén van de eerste leveranciers die met het idee kwam om via een “kastje” energie aan je buren te leveren is onze partner Qurrent, leverancier van de Qbox, een intelligent apparaat dat je helpt om de energiestromen in huis te managen.
Energieprijzen waar je geen controle meer over hebt behoren daarmee tot het verleden. Geen wonder dat steeds meer burgers het initiatief nemen om lokale duurzame energie coöperaties te starten om gezamenlijk duurzame energie te produceren en leveren. Omdat de Nederlandse wetgeving met betrekking tot het salderen en onderling leveren van energie nog niet daar is waar de zonne-energie branche en de initiatiefnemers van lokale duurzame energiecoöperaties die willen hebben (de energiebelasting betaal je wel, maar krijg je als lokale producent niet uitbetaald bij levering) gebeurt veel van het bovenstaande nog virtueel.
Lokale duurzame energiecoöperaties zijn vaak de initiatiefnemers van collectieve inkoopacties voor zonnepanelen, omdat dit de eerste stap is op weg naar een systeem waarin je aan elkaar kunt leveren. Aan de andere kant ontstaan er ook collectieven met als doel elkaar te helpen om tegen nog scherpere prijzen zonnepanelen te kunnen inkopen.
Atama Solar Energy heeft voor meerdere zonnepanelen inkoop collectieven de regie en installaties uitgevoerd. Met gedegen advies en ondersteuning aan zowel de organisatie als de individuele deelnemers van de inkoopcollectieven draagt Atama zorg voor kwalitatief hoogwaardige en daarmee een duurzame realisatie van collectieve zonne-energie projecten. Dit is het motto van Atama “Energie in Eigen Hand” op zijn best.