Atama Solar Energy

Terugverdientijd zonnepanelen
en fiscale voordelen

Atama Solar Energy staat ondernemers bij met fiscaal, bouwkundig en bedrijfsimago advies. Overweegt u een zonnepanelen installatie? Laat u dan uitgebreid informeren. Alleen zo vindt u de oplossing die volledig aan uw eisen voldoet. Onze experts staan u geheel vrijblijvend met raad en daad bij.

Zonnepanelen terugverdientijd berekenen

Waar moet u op letten?

De terugverdientijd van uw zonnepanelen installatie is natuurlijk erg belangrijk. Er zijn een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden.

Bij het berekenen van de terugverdientijd moet u op deze punten letten:

  • De aanschafkosten van de zonnepanelen, daarbij horen ook de kosten voor de omvormer, bekabeling en de installatie kosten.
  • Na 10 jaar moet de omvormer vervangen worden, hier zitten ook kosten aan vast.
  • De stroomprijs, deze kan in de toekomst nog flink stijgen.
  • Het vermogen van de zonnepanelen, Atama verkoopt op dit moment zonnepanelen met een vermogen van 360 Wp ( Wattpiek ).
  • De levensduur van de zonnepanelen (25 jaar)
  • De afname van de zonnepanelen, elk jaar gaat de opbrengst met ongeveer 0,7% omlaag.


Wilt u weten wat uw besparing is met zonnepanelen? Atama kan dit gemakkelijk voor u berekenen en bespreken in een adviesgesprek.

Meer weten over uw mogelijkheden? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Doe de gratis dak check!

Bekijk hoeveel jij met zonnepanelen kunt besparen

Belastingvoordelen

Fiscale voordelen voor ondernemers

Subsidies voor zonnepanelen in Nederland zijn schaars. Daarentegen kennen we wel verschillende belastingvoordelen voor ondernemers. Wanneer is het voor u interessant om te investeren in zonnepanelen en wanneer heeft u de zonnepanelen terugverdiend?

De terugverdientijd is ondermeer afhankelijk van de tariefgroep van uw belastbaar inkomen, uw overige investeringen en uw stroomafname. Atama Solar Energy rekent dit vrijblijvend voor u uit.

Bij aanschaf van zonnepanelen hebben bedrijven fiscale mogelijkheden. De fiscale voordelen leveren u als ondernemer dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart u op uw energiekosten, u betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Er zijn een aantal fiscale aftrekmogelijkheden.

Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Het doel van de Energie-investeringsaftrek (EIA) is het mogelijk een groot gedeelte van uw zonne-energie investering af te trekken van uw bedrijfswinst. Met de EIA. kunt u 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage dat uw bedrijf betaalt. In het geval van een B.V. met een belastingpercentage van 25%, bedraagt de EIA. ongeveer 10% van de netto investeringskosten. Betaalt u meer belasting, dan is het voordeel groter. De EIA. kunt u toepassen naast de ‘gewone’ investeringsaftrek.

Enkele voorwaarden voor de EIA:

  • U heeft een onderneming en bent belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U mag een extra bedrag ter grootte van 41,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de winst.
  • De minimale investering per kalenderjaar bedraagt € 2.500,-
Rekenvoorbeeld

De fiscale winst in 2011 bedraagt € 500.000. De vennootschapsbelasting is 20% voor de eerste schijf tot € 200.000 en 25% boven € 200.000. U doet voor € 300.000 nieuwe energie-investeringen. De EIA bedraagt 41,5% van € 300.000, dat is € 124.500. De fiscale winst wordt nu € 375.500 (€ 500.000 – € 124.500).

Zonder EIA zou u € 115.000 aan vennootschapsbelasting moeten betalen. Door gebruik te maken van de EIA betaalt u slechts € 83.875 vennootschapsbelasting. Uw directe fiscale voordeel bedraagt € 31.125. Het netto EIA-voordeel is dan ongeveer 10% van de investering. Meer informatie over de regeling vindt u op de site van Agentschap NL.

Kleinschaligheids Investeringsaftrek (KIA)

Ook de K.I.A. is bedoeld voor bedrijven. Als u in 2020 een bedrag tussen € 2.300 en € 309.693 investeert in bedrijfsmiddelen voor uw onderneming, dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Zonnepanelen komen in aanmerking voor deze investeringsaftrek. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een percentage van uw investeringen in 2015. Hoe hoog het percentage is, hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Voor investeringen tussen de € 2.300 en € 55.746 is dat 28%, daarboven is de aftrek gebonden aan een maximum van € 15.609. Een tabel met de geldende percentages vindt u op de site van de belastingdienst.

BTW en algemene investeringsaftrek zonnepanelen

Natuurlijk mag u naast bovengenoemde extra regelingen de investering in zonnepanelen ook nog als ‘gewone investering’ in bedrijfsmiddelen aftrekken  van uw fiscale winst en mag u de BTW aftrekken van uw eigen aangifte omzet belasting.

Atama Solar Energy

Meer weten over uw mogelijkheden?

Google reviews

Uitsteken bedrijf met prima service en uitstekende vakmensen. Alles, van offerte tot installatie, is geheel naar wens verlopen.
Bert Molenaar
Bert Molenaar
15:14 09 Mar 23
100 % tevreden met alles wat men bij ATAMA heeft gedaan. Van voorbespreking tot en met de aanleg toe. Monteurs waren zeer professioneel en vriendelijk. Alles volgens planning en afspraak. Proficiat ATAMA.
Jean Pierre Portier
Jean Pierre Portier
10:10 14 Feb 23
Zeer tevreden over de snelle installatie … echter de after-sales service is beneden de te verwachten maat!Een service aanvraag bleef ruim 3 maanden lang onafgewerkt, en dit ondanks meerdere herhaalde verzoeken!En zo bleef het 3 maanden … maar toen kwam er een adequate actie en is ons probleem naar tevredenheid opgelost! Dank Atema!
Rob van Dijk
Rob van Dijk
07:13 14 Feb 23
Net bedrijf, goede communicatie. Vakmensen.
Judith
Judith
18:52 21 Dec 22
Het hele proces van offerte tot levering is prima verlopen. Uiterst deskundig en netjes geplaatst zowel op het dak als het leidingenwerk naar en in de meterkast.
Gerard Molleman
Gerard Molleman
13:56 15 Nov 22
js_loader